Ateliere pentru familii și copii

Ateliere pentru familii și copii


Gazdă:


Strada Pădurea Dumbrava nr. 16, Sibiu, România

Data și ora:

Despre

Dacă tot ne vom afla timp de 3 zile în Muzeul ASTRA - cel mai mare muzeu în aer liber din Europa și v-am promis o ediție sub tema #Experience, ne-am gândit să ne adaptăm locației și experiențelor autentice de aici.

Vă invităm să participați în timpul #GuitarMeeting la seria de 𝗔𝘁𝗲𝗹𝗶𝗲𝗿𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗳𝗮𝗺𝗶𝗹𝗶𝗶 𝘀𝗶 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶, ce aduc în atenție meșteșuguri vechi, dar neuitate, pe care le puteți descoperi. Oferta bogată a muzeului mai include în acest weekend animații educative, teatru interactiv, trasee tematice și vânători de comori.

Aveți ce face, nu vă veți plictisi nici o secundă!
 
________________


𝗔𝘁𝗲𝗹𝗶𝗲𝗿𝗲 𝗲𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲:

  • Meșterul olar și oala fermecată
E magie adevărată să vezi cum mâinile tale, sub îndrumarea atentă a unui meșter olar, îmblânzesc o bucată de pământ și o transformă în ceea ce ți-ai dorit: o cană, o farfurie sau un bol. Descoperă câtă răbdare și pricepere este nevoie să ai pentru a stăpâni acest meșteșug, află povestea celui mai faimos sat de olari din România cu ajutorul tânărului meșter Ionuț Bâscu din Horezu. Nu-i așa că o asemenea pricepere trebuia să fie recunoscută de UNESCO?

 
  • Florile Transilvaniei
Toamna, florile Transilvaniei se mută din grădini în case, pe rafturi și bănci, pe lăzi ferecate sau mese cu secrete. Nu, nu sunt uscate și puse în vaze, ci pictate cu multă atenție de meșteri pentru a rămâne acolo și a le da culoare și noblețe caselor. În Transilvania, mobilierul pictat a fost adus de coloniștii sași, dar acest meșteșug a fost deprinsmai târziu și de maghiari sau români. Buchetel și ghirlandele sunt bogate, iar florile, mai mult sau mai puțin stilizate, sunt combinate într-o policromie absolut fermecătoare. În baza diverselor modele specifice mobilierului pictat săsesc, maghiar și românesc, (puse la dispoziție de coordonatorii atelierului, din colecțiile muzeului ASTRA) participanții își vor putea decora un mic obiect în tehnicile specifice acestui meșteșug, ghidați de un meșter tânăr ca și ei.
 

  • Morărița și gogoașa înfuriată
V-ați întrebat vreodată cum din simple bob de grâu reușim să facem pâine? Cum ajunge o sămânță dură să se transforme în făină? Cât de mult Învățăm să utilizăm o râșnită de mână, ascultăm cu atenție ritmul morilor de apă și toate poveștile morilor de vânt din Dobrogea timp în care vom măcina și cerne făina pentru atelierul dulce care urmează. Bunele gospodine din satele săsești, așa cum este și Șeica Mică, își răsfățau duminica și de sărbători familia, dar mai ales pe cei mici, cu gogoși rotunde și umflate, gata să pufnească de la zahărul pudrat din belșug pe deasupra. Frământăm aluatul parfumat cu coajă de lămâie, întindem cu sucitorul și tăiem formele rotunjoare, iar gospodina noastră ne va ajuta să le rumenim frumos. Nu există gogoși mai gustoase decât cele la care ai pus și tu mâna!


𝗔𝗻𝗶𝗺𝗮𝘁𝗶𝗶 𝗲𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲:

 
  • Diafilmele copilăriei
Înainte de 1990, divertismentul copiilor era simplu: mici cutiuțe colorate și câte o rolă de celuloid pentru fiecare poveste care prindea viață din acel aparat magic care proiecta, printr-un fascicol luminos, povești ilustrate pe peretele din dormitor. Muzeul ASTRA vă așteaptă pentru a (re)vedea câteva diafilme din copilăria noastră valorificând versiunea digitizată a diafilmelor realizate în anii ’60 - ’80 ai secolului trecut, adevărate opere de artă, educative pentru copii. Participanții vor viziona diafilme în care sunt prezente case și obiecte din povești tradiționale, desenate de către profesioniști care s-au inspirat din muzeele în aer liber din România.
Potrivit pentru copii (4) 6+, familii cu copii mai mici, dar și orice nostalgic.
 

  • Personajele copilăriei
Învățătorul satului - În lumea rurală din perioada interbelică, stâlpii satului erau considerați preotul, învățătorul, primarul și jandarmul. În Muzeul ASTRA un astfel de personaj va prinde viață. Luați o pauză de la zarva din curtea școlii, și vă poftim în sala de clasă a Școlii din Ticera, unde veți putea scrie cu creta pe tăblițe, întocmai ca pe vremuri. Domnul învățător, interpretat de un coleg muzeograf, vă va spune multe lucruri interesante despre obiectele din școală și vă va arăta manuale, carnete și registre matricole de pe vremuri. Este indulgent și nu vă va pedepsi în niciun fel!

 
  • Poștă, timbre și clasoare - expoziție interactivă din colecția personală Răzvan Cândea
Avem facebook, Insta , mess, what`s up... Avem de toate, dar ... comunicăm? Oare? Noi spunem că da, iar asta se întâmplă datorită unor vizionari care în trecut au încurajat acest element simplu - comunicarea - dar greu de înțeles, încă, pentru mulți dintre noi. Expoziția prezintă mărci (timbre) poștale românești din anul 1885, până în prezent, într-un cadru de epocă al unui oficiu poștal de la sfârșitul secolului al XIX-lea din mediul rural, ce este alcătuit din biroul funcționarului public și cel al telegrafistului. Vizitatorii dornici de a cunoaște mai multe despre începuturile filateliei pe teritoriul României actuale, vor putea afla cum timbrele au îmbunătățit sistemul de transport al poștei, dar și metodele de oprire a falsificării acestora. În cadrul expoziției se află și un telegraf cu fir ce va putea fi folosit de cei curioși pentru transmiterea mesajelor prin impulsuri electrice cu ajutorul codului Morse. Aceștia vor putea transmite mesaje către o replică a unei imprimante telegrafice, construită de tânarul și pasionatul colecționar Răzvan Cândea, care le va imprima pe o fâșie îngustă de hârtie.


𝗧𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝘃:

  • Ya Ba Da Ba Do!!! Celebra familie Flinstones vine din ”Epoca de Piatra” să descopere împreună cu copiii denumirile de odinioară ale fructelor și legumelor. Haideți pe urmele Flintmobilului să-i ajutați în această aventură și ei vă vor răsplăti cu o comoară. Pentru a primi comoara va trebui să răspundeți la o întrebare cheie. Așadar, vă așteptăm la un joc interactiv de de tip vânătoare de comori care vă va oferi o experiență de neuitat.

𝗧𝗿𝗮𝘀𝗲𝗲 𝘁𝗲𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰𝗲 𝘀𝗶 𝘃𝗮𝗻𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗼𝗿𝗶:

 
  • Vizitează toate morile din Muzeul ASTRA și descoperă singur cum se întâmplă magia de transformare a boabelor bogate în făină sau mălai. Ia cu tine o broșură Quizz – Moara cu noroc sau Vânătoarea de comori, ai acolo o hartă și toate indiciile de care ai nevoie. Mult succes!

  •  Pornește la drum și vizitează toate gospodăriile de olar din Muzeul ASTRA și descoperă singur ce se află în spatele magiei de transformare a lutului în vase rezistente. Ia cu tine o broșură Quizz – Meșterul olar și oala fermecată sau Vânătoarea de comori, ai acolo o hartă și toate indiciile de care ai nevoie. Mult succes!
 
  • Drumul firului de lână: de la oaie la straie – instalații interactive. Poate că ai observat în drumul tău mica turmă de oi a muzeului. Dacă ești curios să afli cum ajunge lâna de pe spatele oiței să fie toarsă în fir, țesută și apoi transformată într-o pătura, dă o fugă până în sectorul dedicat prelucrării textilelor. Pentru puțină distracție, în marginea pădurii vei întâlni câteva machete interactive care îți vo explica acest proces. Experimentează!